JereJantunen

Kouluruoka jakaa mielipiteet

Kouluruoka jakaa mielipiteet

 

Suomi on ollut kouluruoka asioissa edelläkävijä. Suomi oli ensimmäinen maa jossa tarjottiin koululaisille ateria koulupäivän aikana, ja oppilaat ja kotiväki olivat tyytyväisiä. Ruoka oli perusruokaa, puuroa, leipää ja voita, sittemmin, perunaa ja kastiketta, ja se tehtiin koulun omassa keittiössä.

 

Nyt ovat ajat muuttuneet. Koulujen keittiöt ovat joko: palvelu-, kuumennus- tai jakelukeittiöitä, vanhemmat eivät tunnista eroja eri keittiöiden välillä, harvoin edes kuntien henkilökunta. Karkeasti, isoissa kouluissa on palvelukeittiöt, joissa ruoka valmistetaan oman henkilökunnan toimesta, ja toimitetaan kuumennuskeittiöihin kylmänä, jossa se kuumennetaan ja laitetaan esille tarjoiltavaksi (täällä saatetaan jopa keittää perunat ja vaikka kuumentaa kalapuikot). Jakelukeittiöihin ruoka toimitetaan kuumana ja ruoka laitetaan esille oppilaille.

 

Henkilökuntaa on joka kunnassa vähennetty ja ns. moniosaajia on koulujen keittiöillä paljon.  Aamu aloitetaan keittiössä puuron teolla päiväkotilapsille, jonka jälkeen siivotaan tiloja ja palataan keittiöön ja tehdään lounas. Isoissa keittiöissä samoin moniosaajat ovat apuna tiskissä ja lounaan aikana täyttämässä linjoja. Muutama harva kokki on vastuussa ruoan laadusta ja siitä että se on lämmintä ja täyttää omavalvonnan kriteerit. Kiire on valtaisa kaikkialla, eikä siihen auta se, että dieetti ruokia on yhä enemmän kaikkialla, jotka ovat pääsääntöisesti käsityötä keskuskeittiöllä tehtävä.

 

Keskuskeittiöt, jotka ovat eri nimikkeillä: tuotanto- tai palvelukeittiöt, siellä on henkilökuntaa ja kokkeja enemmän ja täällä kuntien reseptiikka tehdään ja varmistetaan, että ruoka on terveellistä ja turvallista ja omavalvonnan ja kouluruokasuositusten mukaisesti tehty ja lapset saavat riittävästi eri vitamiineja, proteiinia ym.

 

Kouluruokasuositukset ovat hyvä asia, kasvisruokaa tulisi olla vähintään kerran viikossa, jo kuitujen takia, punaista lihaa yhä vähemmän ja broileria enemmän, kuten myös kalaa. Harmi vain se, että kala on melkein aina ”kalapuikkoja” josta lapset tykkäävät ja se ei ole kovin terveellistä.

 

Harva tietää, että kouluruokaan rahaa kunnilla on per oppilas käytettävissä noin 0,80-1,10 euroa. Tällä summalla oppilas saa: lämpöisen ruuan, jossa perunaa, kastiketta, lihaa, salaattia, leipä, levite ja maitoa ja kaikkea niin paljon kuin haluaa, joskus mukana on hedelmä, leikkelettä (kinkkua tai juustoa).

 

Viime aikoina on paljon keskusteltu, miksi ei tarjota lähiruokaa? yksi iso syy on lähiruuan hinta, lähituottajan liha, kun maksaa moninkertaisesti kuntien sopimustukkurin lihaan verrattuna ja määrärahoja ei ole yhtään enempää ruuan tuottamiseen. Lähiruoka ja sen hankinta on talousarviovaikutteinen.

 

Yksi erittäin hyvä tapa saada lähiruokaa kouluihin ja oppilaiden lautasille, on muodostaa ruokahuollon ohjausryhmä, johon kutsutaan poliitikkoja, ja kunnan ruokahuollon päällikkö ja ryhmä käy läpi realistisesti mitä halutaan ja mitä se maksaa?

Tästä päästään siihen, että talousarvion tekovaiheessa, varataan hankinnoissa esim. 20 % lähiruokaan, jolloin voidaan olla mukana kuntien yhteisissä hankintarenkaissa, mutta silti säilyttää mahdollisuus hankkia lähiruokaa se 20 % (tai mikä tahansa osuus) nyt vain on saatava jokin lähituottaja mukaan ja toimittamaan sitä lähiruokaa ja vieläpä edullisesti.

 

Jotkut kunnat ovat tässä onnistuneet ja saamme välillä lukea vaikkapa villikala pihvistä, jossa pääraaka-aineina on kotimainen särki, lahna ja vimpa. tämä vain yksi esimerkki. Lähituottajien pitäisi erikoistua ja ”keksiä” jokin oma tuote, lähikunnat aivan varmasti ostaisivat tuotteen, kunhan hinta olisi kohdallaan.

 

Kaiken kaikkiaan meidän tulisi olla erittäin iloisia ja tyytyväisiä siitä, että lapsemme saavat terveellistä ja turvallista ruokaa joka päivä kouluissa ja päiväkodeissa ja ruoka on pääosin kotimaisista raaka-aineista tehty valvotusti ja täyttää kouluruokasuositukset ja omavalvonta ja hygienia on kunnossa ja oman kunnan ammattitaitoinen henkilökunta valmistaa sen, eikä ulkoistettu yritys. jolloin kaikki muutokset ovat hankalia tehdä ja maksavat paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.